luksemburskie cmentarze - znacie?....

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

luksemburskie cmentarze - znacie?....

Post autor: bamaza42 »

Drodzy forumowicze,
We Wszystkich Swietych, Zaduszki - pozostal mi z Polski zwyczaj odwiedzania cmentarzy. "Zaliczylam" juz wszystkie cmentrze w Lux-Ville, teraz chcialabym zaczac explorowac Wielkie Ksiestwo.
Mieszkacie w roznych miejscowosciach, na terenie calego Wielkiego Ksiestwa, wiec moze mi podpowiecie, gdzie warto sie wybrac, gdzie jest jakis ciekawy cmantarz "z charakterem"?.... Chcialabym sie wybrac na polnoc kraju. Macie jakies typy, miejsca/cmentarze, ktore warto zobaczyc?... miasteczka, wioski...?
Czekam na wskazowki! :)
MaWi

Post autor: MaWi »

Przejedz sie tu: http://www.luxalbum.com/curiosites/egli ... inster.htm

Moze nie jest to wielka, rozswietlona nekropolia, ale miejsce jedyne w swoim rodzaju.
Awatar użytkownika
bamaza42

MaWi pisze:Moze nie jest to wielka, rozswietlona nekropolia
No wiesz, juz sie zdazylam przyzwyczaic, ze tu zniczy sie nie pali....(ale tym samym sa do nabycia w sklepie - wiem, nie kazdym....mnie sie udaje kupic calkiem przyzwoite znicze zwykle w Batiselfie...)...i rozswiethlone nekropolie to w Polsce....nie ma tu takiej atmosfery...co nie zmienia faktu, ze lubie tego dnia odwiedzic jakis cmentarz(e), zawsze znajdujac jakies w miare "neutralne" miejsce, zeby zapalic znicz i odmowic krotka modlitwe za bliskich zmarlych, pochowanych gdzies w Polsce....

Dzieki, MaWi, oczywiscie sprobuje....a gdzies w Waszej okolicy nie ma czegos ciekawego?....
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:Dzieki, MaWi, oczywiscie sprobuje....a gdzies w Waszej okolicy nie ma czegos ciekawego?....
Jest w naszej wiosce bardzo maly, ale urokliwy cmentarzyk. Jak chcesz – zajrzyj. Nie trzeba nawet jechac samochodem. Wsiadasz na Dworcu Centralnym w Stolicy do pociagu do Wiltz, wysiadasz w Michelau i zaraz po drugiej stronie torow jest ci on.

A to jest zdjecie z cmentarza w Kehlen:

Obrazek
Awatar użytkownika
bamaza42

Tak sie dopytuje o Wasza okolice, bo jakos tak sobie wymyslilam udac sie na polnoc....o Vianden oczywiscie zahaczajac (b. dawno tam juz nie bylam...), i bardzo mi tego brakuje...wiem, ze za tydzien turniej, ale wtedy siedzimy i gramy - nie ma mowy o spacerach :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bama, z może coś takiego?
Załączniki
cmentarzyk
cmentarzyk
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

no tak, czegos takiego szukam....ale gdzie to?.....
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

oj daleko - po drugiej stronie Kanału... ;)
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Zawsze aktualny temat

możecie tez poznać zwyczaje ,ewentualnie ,po drugiej stronie granicy , FR ,DE,BE nigdzie daleko nie jest a cmentarze są wszędzie
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
ODPOWIEDZ