W roku 2011 parking Knuedler zostanie poszerzony o 300 miejsc. To była dobra wiadomość. A teraz cała lista złych. Po pierwsze, w ramach planu przekształcenia centrum miasta w strefę pieszą i/lub strefę ograniczonego ruchu kołowego znikną niemal w całości parkingi naziemne. Przede wszystkim nie będzie już można parkować przy "Złotej Pani" na placu Konstytucji (ma tam powstać wielki plac i taras widokowy), zakaz parkowania obejmie także okolice basenu miejskiego oraz Theatre Capucins i Hamiliusa. W ten sposób "wyzionie ducha" jakieś 200 miejsc parkowania płatnego pod chmurką. W bilansie netto pozostanie więc na plusie około 100 miejsc na parkingach podziemnych, z czego ok. 50 będzie zarezerwowanych dla mieszkańców starego miasta.
Ponadto w roku 2011, po zakończeniu pierwszej fazy reorganizacji należy się spodziewać całkowitego zamknięcia parkingu Aldringen w związku z budową "Centre Aldringen" – kompleksu handlowego, który powstanie w miejscu obecnie opuszczanego przez ostatnie jednostki administracyjne budynku urzędu miasta stołecznego Luksemburga (który to urząd niemal w całości przeprowadził się już do znajdującego się u ujścia Bonnevoie biurowca Rocade).
wiadomość za www.ort.lu
Parkingowe roszady w centrum stolicy
Parkingowe roszady w centrum stolicy
- Załączniki
-
- informatorpark.jpg (12.05 KiB) Przejrzano 1106 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Taka drobna obserwacja... dot. parkingu Esprit...
Już kilkukrotnie zdarzało mi się wjeżdzać na ten parking gdy informacja na zewnątrz wskazywała dostępność kilkunastu miejsc... zwykle po dojechaniu do poziomu -3, -4 okazywało się, że w miejscach można przebierać i parkować w poprzek
Ostatnio też zauważyłam na poziomie bodajże -3 rozszerzenie parkingu o dobre dziesiąt miejsc...
Już kilkukrotnie zdarzało mi się wjeżdzać na ten parking gdy informacja na zewnątrz wskazywała dostępność kilkunastu miejsc... zwykle po dojechaniu do poziomu -3, -4 okazywało się, że w miejscach można przebierać i parkować w poprzek
dag