Port lotniczy na Findlu jest jak wiadomo obiektem szczególnej troski dla ministra transportu Luciena Luxa. Pamietamy jak zeszłoroczne problemu budżetowe LuxAira, które w znacznym stopniu miały wpływ na plany rozbudowy nowego lotniska zaktywizowały do działania wiele sił sprawczych Wielkiego Księstwa. Za punkt honoru przyjmuje się tu bowiem, że Luksemburg nie tylko z tytułu swojego położenia geograficznego powinien stać się prawdziwym centrum Europy.
Nic więc dziwnego, że sam pan minister Lux poświęcił swój cenny czas, by 24 sierpnia zainaugurować uroczyście uruchomienie nowej strony internetowej lotniska w Luksemburgu. Pod adresem http://www.luxairport.lu/ znaleźć będzie teraz można wszystkie dotychczasowe serwisy dostępne wcześniej na stronie Findla (w tym rozkład lotów, informacje o opóźnieniach, plan dojazdu do lotniska jak też i plan samego lotniska), ale także obserwować na bieżąco postępy w budowie tego strategicznego obiektu, którego ukończenie zapowiada się (przynajmniej w chwili obecnej) na kwiecień przyszłego roku.
W związku z tą uroczystą chwilą władze nowego portu lotniczego ogłosiły 9 września "Dniem rodzinnym" na lotnisku Findel. W specjalnym pokazie z okazji tego dnia weźmie udział 50 rodzin wylosowanych spośród tych, które zdecydują się zgłosić wypełniając formularz dostępny na stronie internetowej nowego lotniska
wiadomość za www.gouvernement.lu
Nowe miejsce dla luksemburskiego lotniska... w internecie
Nowe miejsce dla luksemburskiego lotniska... w internecie
- Załączniki
-
- 24lux_lux.jpg (9.2 KiB) Przejrzano 1039 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
a skoro lotnisko się rozbudowuje to może w niedalekiej przyszłosci powrócimy do pomysłu uruchomienia własnej linii lotniczej do Polski. Ostatnio usłyszałem, że we flocie Luxair pracuje/pracował polski pilot, zatem teoretycznie nawet rodzime siły fachowe do prowadzenia takiego samolotu byłyby 
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie
[G.J.Gigol]