prawojazdy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
gabrjel

Post autor: gabrjel »

jespere pisze: panie gabrielu nie namawiaj tu nikogo do zlego sugerujac, ze jezdzac na obcych dokumentach pozostajesz bezkarny.
Gdy przekroczę 12 punktów
Wymienione tracę całkowicie...
Rejestruję wzywają mnie na kurs doszkalający (tak było w przypadku Przemka opisanego wyżej)
Jeżdżę na PL - jest tak jak mówisz

Za parkowanie są punkty o ile dostanie się je od policji a nie za przekroczenie czasu parkowania czy braku biletu...(przewinienia opisane na mandacie) tak odpowiedziała mi Pani Leo Agnes.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
asiunia

Post autor: asiunia »

dslonce pisze:Moim zdaniem ta lista nie wymienia wszystkich wykroczeń obarczonych utratą punktów.
Wymienia.
Niecale trzy tygodnie temu zostalam zatrzymana i oprucz mandatu zarobilam 1 punkt.
Policjant na miejscu skasowal 49 euro, poczym dal mi do reki liste z punkatami, sam wzial do reki taka sama liste i punkt po punkcie wyrecytowal mi za co punkty a za co ich nie ma. Za parkowanie nie ma. Na koniec musialam podpisac, ze zostalam przez niego pouczona i wszystko co mi przekazal przyjelam do informacji.
Podpisalam, odjechalam.

Jeszcze raz ta sama lista na stronie ministerstwa transportu.
Zreszta nie tylko o punktach, ale o wszystkim co dotyczy prawa jazdy mozna sie tu dowiedziec.
Proponuje lepiej tu doczytac niz opowiadac jakies historie Przemka, dobra Gabriel? ;))

http://www.mt.public.lu/transports/circ ... index.html
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A mnie ktos powiedzial, ze punkty sa naliczane za przekroczenie "warte" od 50 eur w gore....czyli ze za mandat za parkowanie wart 49 eur nie powinno byc punktow...Czy to nie jest prawda?....(sory, ale nie doczytam chyba tego w zalaczonych przepisach...)
asiunia

Post autor: asiunia »

bamaza42 pisze:A mnie ktos powiedzial, ze punkty sa naliczane za przekroczenie "warte" od 50 eur w gore
Czyli ktos ci glupote powiedzial. Nie trzeba we wszystko wierzyc.
bamaza42 pisze:czyli ze za mandat za parkowanie wart 49 eur nie powinno byc punktow...
Bama, na litosc... Za parkowanie sa mandaty od 12 do 74 euro. Nie ma zadnych punktow!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Jako czlowiek z prawem jazdy z po za UE, *musialem* je wymienic na tutejsze w ciagu 12 miesiecy od pierwszego zarejestrowania sie w gminie. Gdybym czas przekroczyl to bym musial zdawac prawo jazdy tutaj, kompletnie od poczatku - teoria, godziny, egazmin. Prawo jazdy z RPA zostalo skonfiskowane (czyli juz go nigdy nie zobacze).

(Ale jako Polak, czyli czlowiek ktory ma kombinowanie wrodzone, gonie mojego prawnika w RPA aby mi tam wyrobil nowa kopie prawa jazdy <mrgreen> Nie zaszkodzi gdyby Luksemburskie bylo zagrozone punktami. Gabrjel, jako ktos kto spedza kazdy moment zycia na kombinowaniu, powinno Ci to imponowac <mrgreen> ).

Ciekawe czy ktos wie czy to tez dotyczy czlonkow UE?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Post autor: MaWi »

digilante pisze:Jako czlowiek z prawem jazdy z po za UE, *musialem* je wymienic na tutejsze w ciagu 12 miesiecy
Digi, no i tu jest wlasnie Hund begraben. Jako czlowiek z prawem jazdy spoza UE podlegasz w UE innym przepisom (co zreszta na zasadzie retorsji czeka zapewne i obywateli UE, ktorzy zapragna osiasc na dluzej w RPA...).

Tak naprawde, to nie zaimponowales mi twoja przebiegloscia przy wyrabianiu kopii prawka w RPA. jako Polak wez sobie wyrob przez prawnika prawko w PL, bez ruszania sie z Luxa – o, to mnie dopiero zaskoczysz! A trzecie prawko – coz, zawsze sie moze przydac takiemu hultajowi, jak ty! :p
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

MaWi, Twoja zdolnosc do kombinowania jest naprawde imponujaca, zgadzam sie, i z wstydem wycofuje moje niedostateczne starannosci.

Jak racja to racja - trzy prawa jazdy lepsze od dwoch <mrgreen>
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

ja tylko dopiszę kilka krótkich wyjaśniających stwierdzeń, bo widzę, że różne, nader dziwne - żeby nie nazwać ich gorzej, wiadomości pojawią się w tym poście, a czytający mogą się nimi zasugerować i krążą w kółko z niedowiedzą i tak w końcu trafią do mnie ;)

1. nie ma obowiązku wymiany prawo jazdy, tylko jedna uwaga dla nas - jako obywateli PL, muszą one być wydane po roku 2004 r. - czyli zgodne z wymogami unijnymi
2. można zarejestrować u władz lokalnych, aby w przypadku zgubienia\kradzieży uzyskać szybko duplikat miejscowy
3. jeśli ww. dokument zostanie zgubiony/ukradziony - można w bardzo prosty sposób uzyskać pomoc z PL - bez jazdy do kraju - wystarczy najpierw zatelefonować do organu wydającego, uzyskać info w jaki sposób wysłać prośbę o zaświadczenie o posiadaniu prawo jazdy (najczęściej jest to fax z kopią dokumentu tożsamości lub list polecony z tą samą kopią. Zaświadczenie dostajemy pocztą, następnie oddajemy je się do tłumacza przysięgłego, potem tylko odwiedzamy luksemburski urząd, wypełniamy formularz, kilka euro, jedno zdjęcia i po kilku dniach mamy "nieśmigane prawko z Luxa" - jak wszystko szybko pójdzie - to niestety zależy od polskich urzędów, to trwa to wszystko ok. 2 tygodnie :D
- oczywiście jest jedno, ale - trzeba mieć zaświadczenie z policji (dowolnego kraju UE) o zgłoszeniu utraty prawo jazdy <!>
4. co do różnych "dziwnych opinii" o punktach - to odpowiedź jest krótka, nie ma różnicy jakie ma się prawo jazdy - kombinowanie, że polskie, to nic nam nie zrobią, jest bzdurą!!!
jeśli dostaniemy punkty z prawkiem PL, jesteśmy automatycznie dodani do Lux bazy danych i traktowani jak każdy inny Luksemburczyk, nałapiemy zbyt dużo punktów - to <beczy>

kombinatorom, życzyć mogę tylko jazdy zgodnie z przepisami lub szczęścia, bo nic tu nie wykombinują 8)
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
ODPOWIEDZ