ja tylko dopiszę kilka krótkich wyjaśniających stwierdzeń, bo widzę, że różne, nader dziwne - żeby nie nazwać ich gorzej, wiadomości pojawią się w tym poście, a czytający mogą się nimi zasugerować i krążą w kółko z niedowiedzą i tak w końcu trafią do mnie
1. nie ma obowiązku wymiany prawo jazdy, tylko jedna uwaga dla nas - jako obywateli PL, muszą one być wydane po roku 2004 r. - czyli zgodne z wymogami unijnymi
2. można zarejestrować u władz lokalnych, aby w przypadku zgubienia\kradzieży uzyskać szybko duplikat miejscowy
3. jeśli ww. dokument zostanie zgubiony/ukradziony - można w bardzo prosty sposób uzyskać pomoc z PL - bez jazdy do kraju - wystarczy najpierw zatelefonować do organu wydającego, uzyskać info w jaki sposób wysłać prośbę o zaświadczenie o posiadaniu prawo jazdy (najczęściej jest to fax z kopią dokumentu tożsamości lub list polecony z tą samą kopią. Zaświadczenie dostajemy pocztą, następnie oddajemy je się do tłumacza przysięgłego, potem tylko odwiedzamy luksemburski urząd, wypełniamy formularz, kilka euro, jedno zdjęcia i po kilku dniach mamy "nieśmigane prawko z Luxa" - jak wszystko szybko pójdzie - to niestety zależy od polskich urzędów, to trwa to wszystko ok. 2 tygodnie
- oczywiście jest jedno, ale - trzeba mieć zaświadczenie z policji (dowolnego kraju UE) o zgłoszeniu utraty prawo jazdy <!>
4. co do różnych "dziwnych opinii" o punktach - to odpowiedź jest krótka, nie ma różnicy jakie ma się prawo jazdy - kombinowanie, że polskie, to nic nam nie zrobią, jest bzdurą!!!
jeśli dostaniemy punkty z prawkiem PL, jesteśmy automatycznie dodani do Lux bazy danych i traktowani jak każdy inny Luksemburczyk, nałapiemy zbyt dużo punktów - to <beczy>
kombinatorom, życzyć mogę tylko jazdy zgodnie z przepisami lub szczęścia, bo nic tu nie wykombinują