zasiłek macierzyński

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
magdap

zasiłek macierzyński

Post autor: magdap »

czy ktoś się orientuje ile wynosi zasiłek macierzyński i czy trzeba, a jeśli tak to gdzie, składać jakieś specjalne wnioski o niego? aha i czy wogóle moge na niego liczyć jeśli jeśli jestem zameldowana w Polsce a ubezpieczona w Lux? Tylko prosze mnie nie odsyłać na strony bo nie znam języka :/
z góry dziękuje za odpowiedzi
magdap
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Jeżeli jesteś ubezpieczona w Luksemburgu (w kasie państwowej a nie europejskiej), to dostaniesz zasiłek mimo zameldowania w Polsce. Jeśli z innego tytułu dostajesz zasiłek tego samego typu w Polsce, należy to zgłosić do CNPF i będziesz otrzymywać różnicę do wysokości zasiłku luksemburskiego.
Agata

Post autor: Agata »

A moze ktos przerabial juz i taka wersje:

praca i ubezpieczenie w Lux (instytucyjna kasa chorych) a adres zamieszkania we Francji. Czy jako przygranicznikowej matce nalezy mi sie zasilek luksemburski?
Agata
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

To chyba zależy od tego, o którym zasiłku mowa. Z całą pewnością w takim przypadku nie należy się allocation d'education. Wydaje mi się jednak, że pozostałe zasiłki tak, choć pewności nie mam.
misio

Re: zasiłek macierzyński

Post autor: misio »

magdap pisze:czy ktoś się orientuje ile wynosi zasiłek macierzyński i czy trzeba, a jeśli tak to gdzie, składać jakieś specjalne wnioski o niego? aha i czy wogóle moge na niego liczyć jeśli jeśli jestem zameldowana w Polsce a ubezpieczona w Lux? Tylko prosze mnie nie odsyłać na strony bo nie znam języka :/
z góry dziękuje za odpowiedzi
A zeby cos zalatwic w CNPF to jakis jezyk trzeba znac.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Agata, wchodzisz na strone http://www.cnpf.lu/
i po lewej masz 'vos droits et obligations'

klikasz i odpowiadasz na proste pytania i przechodzisz dalej i na koncu sie dowiesz jakie masz zasilki.

jak nie dasz rady, to pisz, ale mysle ze nie bedzie problemu.

ps. czy jestesmy sasiadami przez granice?
Agata

Post autor: Agata »

Dzieki, Jespere... pewnie, ze nie bedzie problemu ;-)
Chcialam tylko wiedziec, czy ktos juz przecwiczyl moj 'nietypowy uklad'. Chcialabym dostac z Luxa 'tylko' becikowe, reszte odpuszcze ;-)

Z sasiedzkimi uklonami ;-))))
Agata
ODPOWIEDZ